Trebuie sa marturisesc ca am un iubit secret.

Ma chinuie aceasta iubire de mult timp si pentru ca nu le am cu  dusul la biserica, ce alt loc mai potrivit de a-mi face mea culpa decat FB-ul??

El este de la tara, dar mama stie  asta si nu se supara. E inalt si frumos. E talentat. A zis „te iubesc”in frantuzeste de multe ori. Il iubesc si altii, dar nu-i bai ! Dimpotriva!

Sunt indragostita de el de prin clasa e sasea, cand l-am cunoscut prima data si aveam cozi lungi, de mandrulita ce astepta sarutata. Diriginta mea, profesoara de istorie, o doamna serioasa si culta, severa si de moda veche, mi l-a prezentat si mi-a zis „ai grija cu el, ca e om mare!”

Anii au trecut, dar nu am fost sarutata. L-am urmarit mereu, intelegandu-l si minunantu-ma tot mai mult pe masura ce capacitatile mele cognitive si senzoriale se dezvoltau. Am avut poze  cu el, dar nu le-am ascuns sub perna sau prin jurnale, pentru  ca nimeni nu banuia cat de indragostita sunt.

Viata a trecut, inima mea s-a arondat altor iubiri, unele vesnice si ireversibile ca cea pentru fiul meu, unele nabadaioase , ca cea pentru sotul meu, dar iubirea pentru el nu a incetat niciodata.

M-am trezit fata in fata cu el la Paris.

Atelierul-lui-Brancusi-web
Atelierul lui Brancusi la Paris Foto:Liviu Badescu

Si atunci mi-am amintit cum a plecat din satul lui pe jos, spre capitala viselor lui. Si l-am iertat ca nu mi-a scris vreodata  sau ca nu m-a alintat. Dar mi-am dat seama ca nu a avut timp, pentru ca el a lucrat la zboruri. Cand m-am intalnit cu pasarile lui, la Atelierul Brancusi de la Muzeul George Pompidou, m-am asezat binisor pe o bancuta si am incercat sa respir normal..Pasarea Maeastra ma privea aroganta, gata sa isi ia zborul.

maiastra

Langa ea, pe acolo, alte pasari si niste domnisoare. El statea de vorba cu ele, cu pasarile, cu uneltele lui, acolo, in atelier. Privirea lui, intersectata o secunda cu a mea, mi-a spus doar atat :nu te-am uitat niciodata, romanco, pentru tine am Cumintenia Pamantului…Ai grija de ea, ca e a ta!

Constantin_Brâncusi_cumintenia

De aceea,  am vrut astazi sa va amintesc ca puteti fi si voi o mica parte a unei iubiri mari…Stiu , e oarecum umilitoare aceasta cerseala nationala, dar ce nu facem noi pentru iubire, nu-i asa?

Dragii mei, sa punem toti umarul la iubirile viitoare ale copiilor nostri. Sa nu lasam Cumintenia altora!Va multumesc!