Zilele acestea de inceput de iunie , aduc un plus de frumusete si valoare Cetatii Eterne, Roma.

In mod exceptional, pentru a celebra terminarea lucrarilor de reabilitare, se va deschide publicului Mausoleul lui Augustus, aflat pe celebrul Camp al lui Marte, de-a lungul Tibrului

Roma-mausoleo_di_augusto.

Monument exceptional, construit de insasi imparatul Augustus in anul 28 i.e.n , dupa  victoria din batalia de la Actium,  acesta este considerat cel mai mare complex funerar circular din lume. Are o inaltime de 90 de metri si un diametru de 47 de metri si este construit din 7 ziduri circulare concentrice, facute din pamant si caramida. Deasupra are un acoperis conic, pe care troneaza o statuie a imperatorului. Constructia initiala a avut 2  obeliscuri din granit roz flancand arcadele de la intrare, care acum sunt mutate in alte piete ale Romei.Un coridor merge de la intrare spre sala unde se aflau urnele din aur cu cenusa familiei regale, urne ce au fost furate in timpul devastarii orasului de catre vizigoti.

De-a lungul timpului, cenusa multor membri ai familiei imparatului a fost depusa in acest mausoleu.Unele dintre urne se regasesc astazi in mari muzee din Roma.

Proiectul de restaurare a fost initiat de Benito Mussolini, in aspiratia lui de a face o paralela intre fascismul italian si gloria Imperiului Roman, el insusi  considerandu-se un Augustus renascut.

Lucrarile migaloase de restaurare au readus la viata  un edificiu absolut minunat, marturie a vremurilor glorioase  ale Romei si au durat ani buni si a costat peste 2 milioane de euro.

Vizitele sunt permise numai in grupuri de max 30 de persoane si sunt insotite de reprezentanti ai fundatiei Sovrintendenza Capitolina ai Beni Culturali.

Vizitele sunt gratuite si au loc pe datele de 4,11,18 si 25 iunie, la ora 11.

Locatia: Piata Augusto Imperatore, Roma

Un eveniment extraordinar, pe care daca aveti timp si drum prin Roma, va sfatuiesc sa nu il ratati.