Dat fiind faptul ca vacanta se apropie cu pasi repezi si ca trebuie sa ne facem niste aranjamente, ca niste oameni gospodari ce suntem, m-am gandit sa va spun cate ceva despre rent a car.
De cate ori am fost in insulele Europei, fie ele mai mari sau mai mici, am folosit o masina inchiriata. Asta daca nu vrei doar sa zaci pe o plaja si sa te lasi mangaiat de soare si de mare. Eu nu sunt genul acesta. Fie ca am fost in Majorca, in Tenerife, in Madeira,in Cipru, in Malta, in Grecia sau in Italia, ca si pe litoralul atat de minunat al Spaniei continentale, am inchiriat intotdeauna o masina si am cutreirat locurile de la un capat la altul, fara absolut nici un regret.
Inchirierea unei masini nu este un lucru complicat, doar ca trebuie sa fii atent la niste capcane, abil intinse de firmele sau site-urile de inchiriere.
De unde inchiriezi
Eu am preferat intotdeauna sa inchiriez de pe internet, cu cel putin doua luni inainte de calatorie. Nu ma reped niciodata sa fac tranzactia cand vad un pret bun. Desi sunt client fidel a unor companii renumite, intotdeauna compar cateva zile preturile. Incep cu motoare de cautare, cum ar fi Rentalcars.com sau Expedia.com, ca sa imi fac o imagine a preturilor din zona, iar apoi incerc sa vad preturile direct de pe site-urile companiilor respective.In general, sunt clientul companiei Goldcar sau Europcar, unde am si avantaje de fidelitate, dar am inchiriat masini si de la Avis, Budget, Alamo si unele firme locale spaniole. Niciodata nu am avut probleme majore, in afara unor nervi trecatori! Am preferat companiile cu experienta si cu parcuri de masini mari
Exista posibilitatea sa inchiriezi si in aeroportul de destinatie, dar cu siguranta rata de inchiriere este mai mare iar gama de masini este mult limitata fata de cea de pe net.
Cum alegi masina
Masina trebuie sa fie adaptata locului in care circuli,numarului de persoane si bagajului, scopului pentru care o iei si bugetului pe care il aloci pentru asta.
In insule, oricare ar fi ele, strazile laterale si cele din localitatile mici sunt foarte inguste, asa ca in general aleg masini mici, din clasa economy. Evit masinile din clasa small, desi ele sunt potrivite de asemenea, pentru ca masina mea personala este un van si simt un usor disconfort intr-un habitaclu prea mic.
Masinile mici se strecoara peste tot si pot fi usor manevrate in orice fundatura te vei afla. Consumul este redus iar riscurile de a face cu ochiul hotilor este aproape nul.Iar oferta companiilor de inchiriere este mare.
Asta nu inseamna ca daca esti fun cai putere, nu poti sa inchiriezi nu stiu ce bolizi trasniti sau nu stiu ce masini de fite. Chiar daca in oferta curenta nu iti vor aparea nu stiu ce modele, un simplu email la companie , te va face fericit. Contra cost, evident!
Cum platesti
Cea mai delicata chestie in vederea inchirierii de masina este plata.
Aproape toate companiile de inchiriere nu accepta la plata decat carduri de credit. Nu stiu sa va spun de ce, dar asa este. Chiar daca veti face inchirierea printr-o platforma de inchiriere comuna si aceasta iti va lua micul avans, care de fapt este comisionul de inchiriere, si de pe un card de debit, pe vei trezi la aeroport ca nu poti lua masina. Cardul de credit trebuie sa fie neaparat pe numele soferului, al celui care prezinta permisul la biroul de inchiriere.Nu sunt acceptate permise de conducere expirate.

La plata, ti se va retrage imediat costul inchirierii si ti se vor mai bloca inca doua sume de bani-un plin de benzina, al carui calcul nu l-am inteles niciodata, dar care este undeva intre 60 si 120 de euro si o garantie, despre care am sa va spun mai jos, la capitolul asigurari, care este intre 200 si 800 de euro, dar care poate fi evitata.
Deblocarea depozitelor se face dupa minimum 3 si maximum 30 de zile de la data incetarii contractului. Pregatiti-va de maxim, evident!
In unul sau doua cazuri din experienta mea, mi-a fost acceptat depozit in bani cash, dupa indelungi miorlaieli si aprobari speciale de la sefi! Asa ca aveti grija sa aveti carduri de credit valabile si cu suficienti bani pentru toate dandanalele.
Dupa efectuarea platii veti primi automat un voucher care atesta rezervarea autoturismului si toate detaliile aferente (tipul masinii, perioada, unde trebuie sa va prezentati pentru a ridica autoturismul).
Restrictiile de varsta sunt stabilite de fiecare companie de inchiriere masini in parte. Din cauza restrictiilor legate de asigurare, companiile pot impune o varsta minima sau maxima pentru persoanele care inchiriaza masini. Aceste conditii se regasesc pe pagina cu Termenii si Conditiile de inchiriere (Rate Details). Unele companii au o taxa suplimentara pentru soferii prea tineri sau prea in varsta.
Puteti sa returnati masina mai devreme insa nu veti fi rambursat pentru zilele neutilizate.
Asigurarile
Nu intotdeauna pretul este cel mai important lucru in alegerea masinii. Este important sa nu ai batai de cap, mai ales ca esti in vacanta!
Majoritatea firmelor de rent a car ofera asigurarile standard. Un fel de Casco , dar cu franciza. Franciza trebuie sa o platesti tu, la deschiderea unei polite ce trebuie sa acopere o dauna.De aceea, in momentul inchirierii, ti se va opri un depozit pe card, care sa acopere valoarea francizei-intre 200 si 800 de euro, in functie de firma si de clasa masinii.De asemenea, nu sunt incluse in aceasta asigurare , furtul sau deteriorarea oglinzilor, a cauciucurilor si a altor chestii marunte, la indemana tuturor.Ca sa eviti toate aceste neplaceri, te sfatuiesc sa inchei un Extra cover, adica o asigurare full, un fel de full Casco. Te va costa undeva intre 6 si 15 euro pe zi, dar eu zic ca linistea ta merita efortul acesta.Si nici nu iti va mai fi blocata garantia pe card!
De unde iau masina
De obicei, toata lumea vrea sa ia masina din aeroport.
Majoritatea companiilor renumite -Goldcar, Avis, Alamo, Bugdet,Sixt,Hertz,Enterprise-au desk-uri in holul de arrive. Trebuie insa sa te uiti cu atentie cand faci selectia , pentru a te convinge daca preluarea autoturismului este din aeroport sau ai transferul de curtoasie, adica parcarea cu masini este in afara aeroportului, uneori la distanta destul de mare. Noi am patit in Tenerife Nord o chestie.Dintr-o neatentie la rezervare, ne-am trezit ca am pierdut vreo 3 ore la preluarea masinii de la dracu in praznic,iar locatia nici macar nu aparea pe GPS, asa ca am mai pierdut vreo doua si la returnare!!
Daca consideri ca nu ai nevoie de masina pe toata durata sederii , poti opta sa inchiriezi o masina pe o perioada mai scurta direct de la hotelul in care esti cazat sau de la firmele din vecinatatea lui. Conditiile de inchiriere sunt mult mai blande iar ratele de obicei mai mari, dar neg0ciabile. In acest caz insa, trebuie sa ai grija sa iti asiguri separat transferul de la si spre aeroport.
Poti returna masina in alta locatie diferita de cea de unde ai luat-o, daca bifezi la inceputul rezervarii acest lucru. De obicei se plateste o taxa suplimentara.
Tot suplimentar vei plati si daca vei lua sau vei returna masina in afara orelor de program pe care le vei vedea afisate pe site.
Circulatia dintr-un stat in altul, cu trecerea granitelor, este diferita de la companie la companie. De obicei, se percep diferite taxe, nu prea mari, in functie de durata inchirierii si numarul de kilometri.
La preluarea masinii, ai grija sa te uiti cu atentie si sa constati orice zgarietura sau lovitura existenta. Toate acestea trebuie consemnate in procesul verbal de predare-primire care este parte a contractului de inchiriere pe care il semnezi cu compania de inchiriere. Acolo vei gasi toate conditiile si toate informatiile de care ai nevoie. Pune mana si citeste si nu semna ca la banca!!!
Politica de combustibil
Exista, in genaral, doua politici de combustibil:full-full, adica iei masina cu rezervorul plin si o returnezi tot asa, sau full-empty, adica o iei cu plinul facut si o returnezi cu el gol sau cum da Dumnezeu.Uneori mai este si „platesti cat consumi” dar rar, ca nu e in avantajul firmei de inchiriere. Putem face o intreaga teorie despre cum iti va fi calculat combustibilul, dar nu are nici un sens. In majoritatea cazurilor ti se va bloca pe card o suma prestabilita de ei. Daca misti in front, esti mort, vei plati litrul de benzina si cu 2 euro!Asa ca eu aleg intotdeauna politica full-full si ma rog sa nu uit sa fac plinul din timp, ca daca ajungi la aeroport cu rezervorul gol, nu e de bine deloc pentru buzunarul tau.Mi s-a intamplat sa las sa fac plinul in drum spre aeroport si nu am gasit nici o statie de alimentare, sa stiti!!!
Consideratiuni finale
Fie ca esti in Canare, in Baleare, in Sardinia, pe Coasta de Azur sau in Grecia, lumea ti se deschide minunata! Indrazneste sa colinzi fiecare coltisor, miroase fiecare floare, bucura-te de fiecare priveliste. Masina inchiriata iti va fi tovaras de nadejde, desi te va afecta la buzunar.Dar ce conteaza! Calatoriile sunt hrana pentru minte, inima si suflet!
Super articol! bravo! In insulele Canare, am inchiriat mereu de la Cicar (companie locala) si nu am avut niciodata probleme, iar in plus nu am avut nevoie sa depunem garantii si nici card de credit nu au cerut. Este adevarat ca tipul de asigurare ales a fost cel full.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cu Cicar nu am inchiriat niciodata, dar e bine de retinut pt cei ce nu au carti de credit ci doar de debit sau deloc.
ApreciazăApreciază