Am invitat astazi pe blog pe domnul doctor Florin Conghilete.Un medic tanar , caruia ii plac calatoriile si care se straduieste ca si cei din jurul lui sa calatoreasca in siguranta.Sfaturile lui ne vor face vacantele mai sigure si mai frumoase!Va invit sa cititi cateva randuri scrise de domnia sa.
Suntem in plin sezon estival si nu se poate sa nu te duci macar cateva zile la mare. Fie acum, fie in septembrie, fie in restul anului, la o plaja undeva la cateva mii de kilometri.
Fiind un loc de distractie si relaxare, uneori, in periplurile noastre, tindem sa uitam niste mici detalii, care ne pot intuneca cateva zile de vacanta fara sa ne gandim.
Am scris aici despre 5 lucruri pe care ar fi bine sa le eviti atunci cand esti in vacanta la mare, indiferent daca esti singur, cu persoana iubita, cu prietenii sau cu familia si copiii.
1.Inotul – evita curentii ce se formeaza in apa si nu te indeparta de tarm
Inainte de a inota, chiar daca faci asta de multe ori pe an si esti stapan pe tine si fortele tale, stabileste-ti repede care este nivelul tau actual de inot, in primele minute cand ai intrat in apa.
Poate ai suferit o entorsa sau ruptura musculara in ultimele saptamani, poate ai avut o insuficienta respiratorie in ultimul timp sau poate doar ai luat cateva kilograme in plus in ultimul an, aceste lucruri pot duce la o scadere a capacitatii tale de inot. Asadar, incepe treptat si asculta-ti corpul.
Evita sa iesi prea mult in larg, mai ales in zone ale marii pe care nu le cunosti. Sau atunci cand pleci in calatorie pe alt meridian si nu cunosti locurile. Curentii de apa pot fi puternici si periculosi chiar daca de la mal totul pare calm.
Alege zonele de inot supravegheate si este de dorit si o eventuala prezenta a salvamarilor, mai ales daca mergi sa inoti impreuna cu copiii tai.
Nu consuma alcool inainte si dupa inot.
Si nu te expune excesiv la soare inainte de inot.
2.Evita deshidratarea.
Stiu glume, „nu ma deshidratez, ca la cata bere beau…”, tocmai alcoolul deshidrateaza, dar oricum stiai asta, doar o ignori din cand in cand, mai ales cand esti la mare.
Consuma apa pe toata durata cat stai la plaja, si dupa ce te-ai intors in camera ta de hotel.
Hidratarea continua (des) te va face sa eviti eventualele dureri de cap inutile, senzatia de lesin, ametelile, oboseala sau gura uscata.
Incearca sa nu te expui de o maniera continua si directa la soare. Mai pe romaneste, nu ramane doar intins pe plaja, sub soarele puternic, in contact direct cu nisipul timp de 6 ore. Asta pentru ca vei atrage toate razele UV, ba chiar si cele reflectate de nisip, si vei transpira incontinuu. Toate acestea duc la o agresiune asupra corpului, iar pentru evitarea unor astfel de intamplari, este indicat sa stai sub o umbrela, sau sa alternezi expunerea directa la soare cu cea la umbra, aplicarea de creme hidratante ale pielii dupa ce ti-ai petrecut ziua la plaja si dupa cum ziceam mai sus, hidratarea in mod repetat cu cantitati adecvate de apa
3.Intepaturile de meduza sau alte insecte prezente la mare.
Chiar daca pare anodin ceea ce iti spun acum, intepaturile de meduza (precum meduza mov, prezenta si in Marea Mediterana), pot duce la dureri puternice la locul intepaturii, mancarimi, roseata si poate duce pana la necrozarea pielii.
Sunt sigur ca nu iti doreste astfel de momente neplacute pe durata vacantei tale. Cine si-ar dori?
Asadar, evita aceste intepaturi prin respectarea indicatoarelor afisate pe plaja pe care te afli. Indicatorul „meduze” nu trebuie ignorat.
Foloseste produse cu aplicare cutanata pentru o protectie mecanica, biologica si chimica impotriva unor astfel de vietuitoare.
Daca esti interesat de subiect, am scris mai pe larg, despre acesta, aici.
4.Excesele alimentare si de alcool.
Acest lucru il stim si il constientizam cu totii, insa nu de fiecare data il punem in practica. Lasand la o parte, problema unei eventuale diete intrerupte pe perioada vacantei la mare, trebuie sa iti pui intrebari serioase asupra problemelor cardiovasculare sau digestive ce pot aparea.
Hipertensiunea sau tachicardia (sub forma acuta) isi pot face repede loc in viata ta dupa un consum excesiv de alcool si stat la soare. Din acestea, se desprind diverse complicatii despre care nu este momentul sa iti vorbesc acum, dar sunt sigur ca si tu constientizezi ca nu sunt din cele mai placute.
Calatoria pe mare si excesele alimentare nu sunt compatibile. Asadar, daca vrei sa faci o plimbare de cateva ore sau chiar o excursie de o zi pe mare, nu manca mult inainte si incearca eventual, daca ai la dispozitie sa ai mai degraba o alimentatie bazata pe fructe/seminte uleioase precum nuci, migdale, fructe uscate/confiate.
5.Si nu in ultimul rand, arsurile solare.
Despre subiectul acesta auzi si citesti in fiecare vara, a devenit aproape un cliseu, si tocmai pentru ca este asa de des abordat isi pierde din importanta.
Dar nu, chiar trebuie luat in seama de fiecare data cand te expui la soare, fie ca esti la mare sau in calatorii in desert sau in marile orase.
Arsurile solare repetate cresc riscul de cancer de piele. Mai mult de 5 arsuri de piele inaintea varstei de 5 ani duc la sanse sporite ale acestei boli. Asadar, ai grija sa nu iti expui copiii un timp prelungit la soare.
Armele pe care le ai la indemana sunt numeroase, incepand de la evitarea expunerii solare dupa ora 11.00 dimineata pana la ora 16.00, cremele de protectie solara cu FPS ridicat, protejarea capului cu o palarie de soare (si prelungire pentru ceafa), statul la umbra la orele de varf sau utilizarea ochelarilor de soare de buna calitate.
Despre arsurile solare si cum sa te protejezi de ele am scris un intreg articol aici, ce iti va fi util indiferent ce tip de vacanta preferi.
Iti urez o vacanta la mare cat mai reusita si nu uita, calatoreste in siguranta! Safe Travels!