V-ati intrebat vreodata de ce si de cand sarbatorim Craciunul? Ni se pare firesc sa credem ca aceasta sarbatoare reprezinta doar nasterea pruncului Isus si bucuria copiilor in asteptarea mosului cel simpatic, langa bradul frumos si complicat impodobit. Numai ca lucrurile nu sunt chiar asa de simple precum par!

Sarbatorirea Craciunului este o traditie veche de 4000 de ani, de pe vremea  popoarelor antice.

Cele 12 zile ale Craciunului, aprinderea luminarilor, oferirea cadourilor, paradele, colindatorii din casa in casa, mesele de sarbatoare si procesiunile religioase au radacinile departe in timp, de la mesopotamieni.ce220-icoana_cu_pruncul_luminos1

In fiecare an, la sfarsitul lui decembrie, acestia celebrau timp de 12 zile asa numita sarbatoare Zagmuk. Cei din Mesopotamia credeau in mai multi zei, iar Marduk era considerat un fel de sef al lor. Adica un Zeus, in varianta mai old boy, asa! Ei bine, Marduk asta purta la sfarsitul anului un razboi cu fortele raului si avea intotdeauna nevoie de sustinatori. Cel mai infocat sustinator al lui era insusi regele tarii, care ii jura credinta zeului si trebuia sa ii ofere acestuia viata lui pana la sfarsitul anului, pentru a-i fi alaturi in strasnica lupta. Evident ca in locul  regelui, era sacrificat un borfas de rand, cu multe pacate, dar cine mai statea sa se uite la bietul mort! Datina era faptuita iar raul biruit!

Persii si babilonienii aveau si ei o sarbatoare asemanatoare, numita Sacaea, iar sclavii luau locul stapanilor si invers, pt a pacali spiritele rele.

Grecii antici, la randu-le, aveau si ei sarbatoarea inchinata zeului Cronos, care se razboia cu Zeus si Titanii lui. Romanii il sarbatoreau pe zeul Saturn, sarbatoarea se numea Saturnalia si tinea de la mijlocul lunii decembrie pina pe 1 Ianuarie. Sarbatoarea includea carnavaluri pe strazi, mese festive, vizite la prieteni si schimburi de cadouri aducatoare de noroc. Romanii isi impodobeau casele cu ghirlande din laur si brad, aprindeau lumanari, iar stapanii si sclavii isi inversau rolurile.

898px-saturnalia-by-antoine-callet
Saturnalia, Antoine Callet

Saturnalia  era o sarbatoare a bucuriei, dar crestinii au considerat-o sarbatoare pagana pentru ca onora un zeu pagan. Primii crestini au vrut ca nasterea Pruncului Isus sa fie o sarbatoarea religioasa solemna, nu una plina de excese, pagana, precum Saturnalia.

Pe masura ce crestinismul cistiga teritoriu, biserica era alarmata de faptul ca cei convertiti continuau sa serbeze Saturnalia. Desi initial a incercat sa interzica aceasta sarbatoare pagana, biserica a decis ca aceasta sa fie schimbata si inchinata nasterii Pruncului Sfant, fiul lui Dumnezeu. Cu mari eforturi, biserica crestina a reusit sa preia obiceiurile si veselia sarbatorii Saturnalia si sa o transforme in sarbatoarea Craciunului.

nasterea_domnului_iisus_hristos_-_spartan_oracle

Desi nu se stie cu exactitate cand s-a nascut Isus, in anul 350 AD  papa Iulian I a hotarat ca  data de 25 decembrie sa fie data oficiala a nasterii micului prunc si atunci sa fie sarbatorit cu solemnitate si Craciunul. In unele tari, sarbatoarea se incheie dupa 12 zile, interval in care cei trei Magi au calatorit de la Rasarit, calauziti de steaua cea stralucitoare, pentru a-i aduce lui Isus daruri de pret: aur, mir si tamaie si a i se inchina cu smerenie, dand apoi de veste intregii lumi ca Mantuitorul a sosit pe lume!

Asa ca, dragii mei, bucurati-va de aceasta minunata sarbatoare, indiferent de exactitatea datelor sau obiceiurilor acesteia!

 

 

 

 

 

 

 

Publicitate