Am tot povestit despre Craciun, despre brad si despre altele asemenea. Dar ce haz au toate acestea, daca nu vorbim putin si despre personajul principal: Mos Craciun!

Mosul cel bun si darnic soseste in fiecare an cu sania trasa de reni, cu bratele pline de daruri pentru copiii care au fost cuminti de-a lungul anului. Ei, si nu numai, dar asta e cam secret!

Dar de unde vine el? De unde sunt darurile? Cum de stie el unde stau toti copii? Cum se intelege el cu copiii din lumea intreaga? Iata intrebari pe care probabil si le pun toti micutii si de fiecare data noi, parintii sau bunicii, ii aburim cu niste raspunsuri de iti vine sa mori de ras!

527424-bigthumbnail-mosul acasa

Exista mai multe legende despre Mos Craciun. Una dintre ele zice ca Mos Craciun ar fi fost de fapt un pastor batran, pe care l-a prins noaptea  pe camp, impreuna cu mioarele si cainele sau credincios. Intrand intr-un grajd, o gaseste acolo pe Maica Domnului, care tocmai ce il nascuse pe micutul prunc si incerca sa il incalzeasca cu suflarea ei calda. Vazand aceasta, batranul se dezbraca de blana sa de oaie, pe care o purta in spate, si ii inveleste pe cei doi, el bagandu-se intre oi, pentru a trece noaptea.

A doua zi insa, iesind afara, se simte invaluit intr-o mare lumina si isi da seama, ca de fapt, a murit de frig

. Odata ajuns la Dumnezeu, acesta, recunoscator fiindu-i pentru marea bucurie de a-il fi ocrotit  pe fiul abia nascut, il trimite inapoi pe pamant cu harul special de a imparti bucurii celor nevoiasi si de a bucura copiii in seara dinaintea Craciunului.

Tot cu explicatii religioase, vine o alta legenda care zice ca  Maica Domnului, cuprinsa de durerile facerii, abia sosita in Bethleem, a ajuns la casa lui Ajun, caruia i-a cerut gazduire. Acesta insa, plangandu-se ca este foarte sarac, a trimis-o la fratele sau mai mic si mai bogat, Craciun.

Ajunsa acolo, Maria o gaseste doar pe sotia acestuia, care fiind femeie miloasa , ii permite sa stea in grajd, temandu-se de mania  apriga a sotului ei. Odata sosit acasa si vazand-o pe Maria cu pruncul in brate, Craciun se enerveaza si o pedepseste pe sotia sa taindu-i mainile.

Afland cumplita fapta, Maria face o minune si ii reda femeii mainile taiate. In acel moment Craciun isi da seama cat de mare a fost greseala sa si ii cere iertare lui Dumnezeu, iesind in curte si facand un foc mare din cetina de brad, in jurul caruia dantuieste de bucurie impreuna cu servitorii sai, fiind considerat astfel primul crestin al lumii.

Dupa ce hora se termina, ii daruieste Maicii Domnului lapte, urda si smantana, daruri ce sunt consideratea a fi daruri pastoresti. A doua zi, isi imparte averea oamenilor nevoiasi. De atunci, in fiecare an, in seara de Craciun, Dumnezeu il trimite sa ii bucure pe cei nevinovati si pe cei saraci.

De departe insa, cea mai frumoasa legenda este cea in care mosul nostru ar fi fost de fapt un batran care mesterea mereu jucarii din lemn, pe care le vindea apoi la targ.

In seara de ajun, reusise, ca niciodata, sa vanda toate jucariile si se intorcea fericit acasa. Trecand pe langa o casuta saracacioasa, fu martorul unui dialog intre cei trei copii sarmani care traiau acolo si care se rugau sa primeasca macar o jucarie micuta, micuta, cu care sa se joace toti trei, promitand solemn ca nu se vor certa  niciodata de la ea.

Mosul s-a intristat amarnic, dar privindu-si cu atentie sacul a observat ca aparuse acolo, de nu se stie unde, un soldatel de plumb. Indata l-a dat in dar celor trei pici, care s-au bucurat nevoie mare si care i-au dat in schimb paharul lor cu lapte, pentru ca mosul era tare infrigurat.

Urmandu-si apoi calea, mosul se tot ruga in sinea lui sa poata sa faca de acum incolo jucarii pe care sa le imparta copiilor  nevoiasi. Tot mergand asa, intalneste in cale un pui de caprioara, care nu putea sa se miste. Oprindu-se din drum, mosul cel bun la inima, a ajutat-o cu ce a avut la indemana, reusind sa o puna pe picioare, atat cat sa ajunga pana in padure, la mama  ei.

Dupa ce s-a ridicat,  caprioara, cu vocea unui copil, i-a spus ca visul sau se va implini si indata a aparut din senin , o sanie fermecata, trasa de reni vitezomani, care l-au dus pe Mos intr-un tinut indepartat, pe un munte inzapezit, printre pitici si spiridusi care mesteresc ziulica intreaga la jucarii. Materialele nu se termina niciodata, iar ajutoarele sunt vrednice nevoie mare, astfel incat, atunci cand vine vremea, totul este gata.

237319-bigthumbnail-mosul facand jucarii

Problema este ca spiridusii astia ai Mosului, au si ei o istorie destul de controversata. Cândva, spiriduşii furau cadourile de sub brad , nu le aduceau. Ideea de spiriduşi de Crăciun vine din credinţa străveche că gnomii păzeau casa omului de spiritele rele.

Spiriduşii au fost iubiţi şu urâţi, pentru că, deşi uneori se purtau cu bunăvoinţă, puteau foarte uşor să se transforme în fiinţe răutăcioase şi nesuferite, atunci când nu erau trataţi cum se cuvine. Percepţia cea mai răspândită era că ei se purtau precum persoana cu care aveau de a face, fiind fie răutăcioşi, fie drăguţi.

În Evul Mediu, mai degrabă aşteptau daruri decât să le facă. Abia pe la mijlocul secolului al XIX-lea spiriduşii au devenit prieteni ai lui Moş Crăciun.

Odata ajuns in America, Mosul a devenit usor corporatist si s-a transformat in Santa Claus rapid.

In 1860, Thomas Nast il deseneaza pe noul Santa Claus pentru revista Harper’s Weekly. De-a lungul anilor, infatisarea lui Santa Claus s-a tot schimbat, el fiind imbracat in culori diverse ca: negru, verde sau albastru, avand cizme largi, pantaloni in dungi, sau vesta cu nasturi mari si stralucitori, cu sau fara blanita de vulpe.

Thomas_Nast_Santa

Imaginea definitiva a noului Santa Claus a devenit cunoscuta odata cu reclama creeata de Haddon Sundblum pentru compania Coca-Cola in anul 1931. Santa era imbracat in costum de culoare rosie cu blanita alba pe margini, cizme negre si o caciula rosie, pufoasa.

coca-cola-Mos-Craciun

Multa vreme, s-a presupus ca Mos Craciun locuieste impreuna cu sotia sa, care il cam tine din scurt, la Polul Nord, intr-un catun ascuns in zapezi. Dar în 1925 s-a descoperit că nu există reni la Polul Nord, aşa că toţi ochii s-au întors spre Finlanda, unde există multe astfel de animale.

]n 1927, Markus Rautio, un prezentator de emisiuni pentru copii la postul naţional de radio finlandez, a declarat că Moşul locuieşte pe un munte în Laponia. Azi pare aproape sigur însă că Moş Crăciun şi cei 11 spiriduşi ai lui stau bine ascunşi undeva pe muntele Korvatunturi în Laponia, Finlanda, în apropiere de graniţa cu Rusia. Pepper Minstix, unul dintre spiriduşi, este paznicul de credinţă ale locului exact al satului lui Moş Crăciun. Asa cum sigur pare si ca Mosul vorbeste 2700 de limbi si vreo 7000 de dialecte, precum si limba renilor.

renii-lui-mos-craciun

Ei, si renii astia , la randu-le, au de a face cu o poveste. Zice-se ca Mosul si spiridusii lui, vazundu-i pe reni ca se misca cam greu si avand cale lunga de strabatut din Laponia pana in cele mai indepartate colturi ale pamantului, au inventat un praf magic, pe care il sufla peste reni in noaptea dinaintea marii plecari. Praful special, cu o formula ultrasecreta, ii face pe cei noua reni sa zboare cu viteza luminii  si sa aduca jucariile in toate casele just on time, ca sa zic asa!

Rudolph este cel mai celebru ren. El este conducătorul celorlalţi opt, pe nume Blitzen, Comet, Cupid, Dancer, Dasher, Donder, Prancer şi Vixen. Când Rudolph era pui, nasul său a fost atins de Magia Crăciunului şi de atunci este strălucitor şi roşu.

In lume, Santa Claus este cunoscut sub diferite nume:
Mos Craciun – Romania
Christkind – Austria
Noel, Sfantul Nicolae, Christkind sau Pete cel Negru – Belgia si Olanda
Papa Noel – Brazilia
Julinisse – Danemarca
Parintele Craciunului – Anglia
Batranul Craciun – Finlanda
Pere Noel sau le Petit – Franta
Kriss Kringle, Christkind sau Sfantul Nicolae – Germania
Befana – Italia
Mos Kurohsu – Japonia
Trei Crai – Mexic si Spania
Omul Stea sau Oamenii Intelepti – Polonia
Basbouschka – Rusia

Indiferent insa cum i se spune, Mosul cel iubit este asteptat cu nerabdare in fiecare an, si de cei mici dar si de cei mari!

In inimile noastre, indiferent de povestile pe care le stim sau nu, magia Craciunului va exista mereu. Ne va aminti de  acasa, de copilarie, de familie.

.

Publicitate