Partea 2

Poate va intrebati de unde a aparut pomul de iarna si Mos Craciun. Urechea la mine, ca va lamuresc imediat!

Zice-se ca la nasterea Pamantului, copacii erau prietenii lui Dumnezeu. El ii iubea si ii impodobea cu frunze minunate tot timpul anului, in coroane care nu cadeau niciodata. Copacii , in schimb, aveau grija de toate zburatoarele Domnului, ocrotindu-le intre frunzele lor minunate.

Intr-o iarna, o pasarica cu aripa rupta nu a mai putut pleca in tarile calde cu stolul ei si, zgribulita de frig a cerut adapost la un stejar si la un ulm stufos. Acestia insa nu au primit-o la adapostul frunzisului lor, pe motiv ca le va manca fructele si le va murdari frunzele. Istovita, pasarica s-a asezat pe zapada si s-a resemnat sa moara. La un moment dat insa  un brad din apropiere, care desi nu avea coroana atat de bogata, a chemat-o sa se cuibareasca intre ramurile sale. Astfel, pasarica a trecut cu bine peste frigul iernii.

Atat de tare s-a suparat Creatorul pe copaci afland aceasta, incat le-a trimis o furtuna napaznica care le-a scuturat toate frunzele. De atunci, nici nu le-a mai dat voie sa-si pastreze podoabele verzi in timpul iernii, cu exceptia bradului cu inima mare! De atunci, bradul este considerat un arbore sfant: varful lui se indrepta spre inaltul cerului, iar cetinile lui verzi se apleaca spre Pamant, amintind de viata vesnica.

O legenda din tarile nordicespune ca, intr-o iarna. au pornit la drum cele trei Virtuti: Speranta, Iubirea si Credinta, in cautarea unui copac care sa le reprezinte laolalta: inalt ca Speranta, mare ca Iubirea si trainic precum Credinta. Dupa indelungi cautari, in noaptea de Craciun, surorile au gasit bradul, pe care l-au impodobit cu razele Soarelui, pentru ca orice avea nevoie de vreuna dintre surori, sa il poata gasi imediat. Asa incat, copacul virtutilor a devenit primul copac impodobit de Craciun.

Traditia populara romaneasca a preluat legendele universale si le-a dezvoltat la randul ei , cu perceptiile oamenilor simpli. Bradul a fost inclus în toate evenimentele importante ale vieţii, de la naştere până la moarte.

În trecut, copilul primea  la naştere un brăduţ adus din pădure, care se sădea în curte. Din acel moment, acest brad va deveni protectorul micuţului şi îl va apăra de toate cele rele în cursul vieţii. Mai târziu, adolescentul şi adultul vor veni frecvent lângă bradul-frate care va prelua asupra sa boala, depresia  şi chiar nenorocirile celui care îi cere ajutorul. În aceste întâlniri, bradul îşi va încărca „fratele“ cu energie şi îi va îndepărta orice necaz.

La nuntă există si acum obiceiul ornării unui brad cu fructe şi hârtii colorate, în jurul lui fiind organizată o mică petrecere, în care se fac urări de viaţă lungă mirilor şi naşilor.

La moartea unui tânăr încă necăsătorit se mai păstrează şi astăzi ritualul împodobirii unui brad (eventual chiar bradul-frate dăruit la naştere) care se pune pe mormântul celui decedat, pentru a trece împreună în lumea de apoi.

În cazul când murea un localnic plecat departe de casă se obişnuia o procesiune specială de înmormântare, în care sicriul ce se îngropa avea, în interior, un brad în locul celui dispărut.

Rolul ocrotitor al bradului în viaţa omului este bine ilustrat în obiceiul păstrat în obcinile Bucovinei. În fiecare primăvară ciobanii fac un foc mare, peste care pun cetină de brad, iar prin fumul care se formează trec toate oile din stână, pentru a fi ferite de primejdii în deplasările pe munte din timpul verii.

Obiceiul impodobirii caselor cu crengute de brad a fost luat de la romani, care in timpul sarbatorii Saturnalia, predecesoarea pagana a Craciunului crestin, isi impodobeau casele cu brazi atarnati cu varful in jos si ghirlade confectionate de catre femei din cetinile verzi.

In Europa, primul brad impodobit fitos a aparut in Riga, capitala Lituaniei, eveniment consemnat in cronicile anului de gratie 1510. În anul 1521 prinţesa Hélene de Mecklenburg a adus la Paris acest obicei, după ce s-a căsătorit cu ducele de Orleans. Spre desfătarea colectivităţii, în anul 1605 a fost înălţat primul brad de Crăciun într-o piaţă publică din Strassburg, împodobit numai cu mere roşii. În acelaşi an, la Breslau, ducesa Dorothea Sybille von Schlesian împodobeşte primul brad, aşa cum îl vedem şi în prezent.

Globurile confecţionate din sticlă argintată de Thuringia au apărut abia în anul 1878 şi au fost rapid generalizate la toate popoarele creştine din lume.

images brad

În Anglia, bradul de Crăciun a apărut, prima dată, în anul 1841, când prinţul Albert  -i-a dăruit un brad soţiei sale, celebra regină Victoria, şi l-a instalat în castelul Windsor. În vârful bradului era instalat un înger înlocuit ulterior, cu o stea, pentru a aminti de steaua văzută de cei trei magi veniţi de la răsărit.

Bradul de Crăciun a ajuns în Statele Unite, în anul 1749, odată cu coloniştii germani stabiliţi în Pennsylvania şi cu mercenarii plătiţi să lupte în Războiul de Secesiune. În anul 1804, soldaţii din Fort Dearborn au tăiat brazi din pădure cu care şi-au decorat bărăcile în timpul sărbătorilor de iarnă. Se consemnează în istoria americană că sărbătoarea Crăciunului cu împodobirea bradului a fost legalizată pentru prima dată în statul Alabama, în anul 1836. Tot din secolul XIX s-a păstrat tradiţia, iniţiată de un cofetar din statul Indiana (SUA), care propunea folosirea unor acadele în formă de baston alb, simbolizând puritatea şi existenţa fără de păcate a lui Iisus. Ulterior, s-au adăugat trei dungi roşii, pentru a simboliza Sfânta Treime şi durerea suferită de Hristos pe cruce, O altă dungă roşie, mai lată, va reprezenta sângele vărsat de Iisus pentru întreaga omenire.

Primul brad impodobit la Casa Alba a fost cel din 1880, numai ca in timpul lui Theodore Roosevelt acest obicei a fost interzis pe motiv ca este un pericol de incendiu. Impodobirea bradului s-a reluat in 1923 si de atunci, Casa Alba se mandreste cu cele mai fitoase ornamente de Craciun din lume.

white-house

Cel dintai brad din Romania a fost cel de la  palatul principelui Carol I de Hohenzollern, după venirea în Principatele Române, în anul 1866. În noaptea de Crăciun, prinţii şi prinţesele invitate la palat împodobeau bradul, cântând în versiunea germană” O, brad frumos!”

Astazi, impodobirea brazilor in ajunul sarbatorii nasterii lui Isus s-a demonetizat total. Brazi si ghirlande artificiale, de un bun gust indoielnic, isi fac aparitia in toate centrele comerciale, pe strazi si prin parcuri, incepand din luna octombrie. Un amestec haotic de colinde romanesti si cantece straine, te fac sa iti fie mila de timpanele tale si sa te plictisesti de atmosfera Craciunului cand inca nici nu te gandesti la carnati si sarmale.

Singurul brad autentic este doar cel impodobit in linistea casei tale, alaturi de familie, amintindu-ti cu drag povestea fiecarui ornament pe care il atarni in el si asteptand momentul cand vei vedea bucuria pe chipul celor carora le vei fi facut o surpriza cu cadourile tale!

 

 

Publicitate